Távmunka biztosítása vállalkozásoknak

Távmunka

Napjainkban egyre több vállalkozás biztosítja a távmunka (home office) lehetőségét, de a járványügyi helyzet miatt erre tovább nőtt az igény. Az otthoni munkavégzés már nem csak arról szól, hogy egy-egy email megnyitható legyen a telefonunkon vagy laptopunkon, bárhol is vagyunk éppen. A hatékony távmunka alapfeltétele, hogy az otthonunkból is teljes körű munkavégzésre legyünk képesek.

Az összesítő dokumentum letöltéséhez kattintson ide.

Mi a célja a távmunkának?

A cél, hogy ugyanazokat a feladatokat elláthassa távolról is, amit az irodájában a számítógépe előtt ülve tudna teljesíteni. Hozzáférhet otthonról a vállalkozás belső hálózatához, szervereihez, nyomtatóihoz, dokumentumaihoz.

Hogy működik a gyakorlatban?

Sok lehetőség adott, mindig meg kell találni a vállalkozás számára a legjobbat. De lássunk három működési lehetőséget:

  1. Az otthoni számítógépével csatlakozik egy távoli gépre, ami a vállalkozás telephelyén található, és onnantól azon a gépen tud dolgozni, menteni. Ez a gép lehet az Ön által mindennapos használatban lévő számítógép a cég telephelyén, de akár egy szerver is. Ilyenkor az otthonában lévő gép egy „monitorként” üzemel.
  2. Az otthoni számítógépével csatlakozik egy távoli eszközhöz, ami a vállalkozás telephelyén található, de továbbra is az otthoni gépen dolgozik, azon nyitja meg a programokat. Ez esetben a kapcsolat arra szolgál, hogy az otthoni gépen elérje az irodai hálózatban lévő eszközöket, dokumentumokat. Tehát az irodában lévő eszköz egy átjáróként szolgál az otthona és a vállalat között.
  3. Az otthoni számítógépével nem az irodai rendszerekhez csatlakozik, hanem egy felhős környezetben végzi a munkáját. Ebben az esetben a munkához szükséges dokumentumokat egy felhőszolgáltatóra bízzák.

Mire van hozzá szükségem?

Az otthonában csak egy számítógépre/laptopra van szüksége, nem kell semmi egyéb speciális eszköz.

Az első és második példában említettek működéséhez az irodában mindenképpen kell egy eszköz, amihez csatlakozni tud távolról. Ez lehet egy számítógép, szerver, router vagy egy NAS.

A harmadik példában lévő rendszerhez csak egy megfelelő szolgáltatóra és egy folyamatos előfizetésre van szüksége.

Mennyire biztonságos a távmunka?

A magas fokú biztonság számos módon biztosítható. A legfontosabb, hogy titkosított csatornán keresztül kommunikáljon az otthoni eszköze a távoli eszközökkel, hogy a bizalmas céges adataihoz harmadik fél ne nyerhessen hozzáférést, üzleti adatai ne szivárogjanak ki.

Távolról mindenki hozzáfér mindenhez?

Nem, ez korlátozható, mindenki csak a munkájához szükséges hozzáférésekkel rendelkezik.

Az otthoni hálózatban is kell valamit változtatni?

Nem, a vállalkozásnak csak a távmunkához használt laptopot kell előkészítenie. Később bárhonnan használható távoli munkavégzésre az eszköz.

Kell hozzá folyamatos karbantartás?

Ez a kiépített rendszer sajátosságaitól függ. Egy felhőszolgáltató választása esetén kevesebb karbantartásra van szükség, míg egy független, saját rendszer esetében valamivel többre. A folyamatos biztonsághoz a frissítések telepítése szükséges, mint például a számítógépén vagy a mobiltelefonján is.

Lassabb a távmunka az irodában végzetthez képest?

Megfelelő rendszer kiépítésekor nincs érezhető lassulás, amennyiben jó internetkapcsolattal rendelkezik.

Meddig tart kiépíteni a távmunkához szükséges informatikai rendszert?

Ez a teljes informatikai infrastruktúra jelenlegi állapotától és működésétől függ. Ideális esetben egy kis cég számára néhány óra alatt beüzemelhető.

Hol elérhető el a szolgáltatásom?

A távmunka rendszer kiépítése és bevezetése elsősorban Szombathelyen, Vas megyében érhető el.


Amennyiben szeretné bevezetni a távmunkát adta előnyöket a vállalkozása mindennapos működésébe, vegye fel a kapcsolatot.

KAPCSOLAT »