Biztonsági mentés otthon. Fontos ez? << VISSZA

Biztonsági mentés otthon. Fontos ez?

Mindenki számára vannak fontosnak ítélt fájlok a számítógépén. Legyen szó email archívumokról, megvásárolt zenékről vagy a családi fotógyűjteményről. A kérdés az, hogy amennyiben ezek megsérülnek vagy elvesznek, akkor milyen áron lehet ezeket pótolni, ha egyáltalán lehet. Érdemes előrelátóan felkészülni egy lehetséges adatvesztésre, hogy a fontos adataid mindig biztonságban legyenek.

Mégis hogyan veszhetne el az adat?

Sajnos számtalan esetben történhet adatvesztés. Lássunk három gyakori esetet és a lehetséges megoldásukat.

Adathordozó meghibásodása: sajnos minden eszköz meghibásodhat, legyen szó egy pendriveról, DVD-ről, HDD-ről vagy SSD-ről. Ez nem csak akkor fordulhat elő, ha például leejted vagy megsérül, ezen eszközök idővel elhasználódhatnak és használhatatlanná válhatnak. Bizonyos esetben erre specializált cégek borsos áron vissza tudnak állítani korábbi adatokat, de a sikerre nincs mindig garancia.

Zsarolóvírus okozta kár: néha hiába védekezünk a zsarolóvírusok ellen , mégis megtörténik a baj. A zsarolóvírusok célja, hogy bejusson a számítógépre, majd minden adatot titkosítson, hogy ne lehessen hozzáférni. Ilyenkor pénzért cserébe kínálja az adatok visszaállításának a lehetőségét. Azonban a fizetség sem nyújt biztos garanciát arra, hogy tényleg minden adatot visszakapsz. Jó néhány zsarolóvírus ártalmatlanná tehető és az adatokhoz némi informatikai tudással újra hozzá lehet férni. Azonban a többségüknél sajnos ez nem lehetséges, örökre eltűnhetnek az adataid.

Véletlen törlés: előfordul, hogy véletlenül törlünk egy állományt. Ekkor ha szerencsénk van, akkor a lomtárból még visszaállítható, de ha onnan is törlődött, akkor már nehezebb helyzetben vagyunk. Ilyen esetben használhatóak törölt állományok visszaállítására készített programok, de a 100%‑os visszaállítás itt sem garantált.

Biztonsági mentés

Mindhárom bemutatott adatvesztésre a biztos megoldás, ha rendelkezünk biztonsági mentéssel. Ez esetben könnyűszerrel visszanyerhető minden adat az utolsó mentésből. Az adatmentés sokféleképpen történhet, három gyakori lehetőség:

Külső adathordozó használata: ez a legegyszerűbb és legkönnyebben megvalósítható folyamat. A fontos adatokat másold át egy pendrive-ra vagy külső merevlemezre, esetleg írd ki DVD-re. Ezt bárki bármikor meg tudja tenni, és máris felkészültebbé válik egy lehetséges adatvesztésre. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nem automatizáltan történik és egy pendrive-on vagy DVD-n valószínűleg nem fog elférni minden fontos fájl.

NAS használata: a NAS, azaz hálózati adattáróló egyre szélesebb körben terjed el az otthonokban is. Számtalan funkcióval rendelkeznek, komplett multimédiás központot építhetsz ki velük az otthonodban, de most számunkra az adatbiztonság a lényeg. Egy ilyen eszközzel párosíthatod a számítógépedet vagy a mobiltelefonodat és automatikusan fog megtörténni a fájlok szinkronizálása, így a használata egyszerű és kényelmes.

Felhő tárhely: a legtöbben feltehetőleg már találkoztatok a "felhővel". Ennek a célja, hogy nagy cégek szerverparkjában tárolhatod az adataidat. Sok cég foglalkozik ilyen szolgáltatás biztosításával, kisebb méretű tárhelyet akár ingyenesen is igénybe lehet venni. Azonban, ha sok adatot kell biztonságban tartanod, akkor egy fizetős szolgáltatásra kell előfizetni. Az ilyen rendszerek használata is kényelmes, hiszen folyamatosan szinkronizálhatóak az adataid a felhőbe.

Konklúzió

Érdemes átgondolnod, hogy neked szükséges-e biztonsági mentést készíteni az adataidról és ha igen, akkor milyen módon lenne a legjobb. Mindenkinek mások az igényei, így nincs egy általános recept a legtutibb megoldásra. A biztonságnak mindig ára van. De célszerű felkészülni egy lehetséges problémára, hogy a bekövetkezésekor ne okozzon számodra fejfájást és egyszerűen meg tudd oldani.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek