Operációs rendszer telepítése pendriveról << VISSZA

Operációs rendszer telepítése pendriveról

Időnként mindenki szembesül azzal, hogy a számítógépére operációs rendszert kell telepíteni. Az új gépeket operációs rendszer nélkül is forgalmazzák, így a telepítés elkerülhetetlen. A régóta használt eszközökön futó rendszer pedig az idő múlásával "elhasználódhat", egyre lassabban tölt be, nehezebben indulnak el a programok. Ilyenkor jöhetnek a rendszertisztogató programok, vagy egy tiszta telepítés, amivel gyári állapotba állítható a rendszer.

Számtalan lehetőség közül lehet választani.

Egy rendszergazda vállalati környezetben az operációs rendszer telepítést többnyire a hálózaton keresztül oldja meg, vagy merevlemez image-eléssel. Ezek a megszokottnál komplexebb megoldások, de ha egyszerre sok számítógépet kell telepíteni, akkor rendkívül hatékonyak.

Az otthoni felhasználók számára viszont kézenfekvőbb egy DVD-ről vagy pendriveról telepíteni a rendszert, hiszen általában egyszerű, gyors és nem igényel speciális informatikai ismeretet. Ma már nem alapvető elvárás, hogy optikai meghajtó legyen egy gépben, így sokszor csak az USB portokon keresztül történhet a telepítés.

Telepítés pendriveról

Több program is nagyon jó megoldást kínál erre a célra pl. YUMI, Rufus, UNetbootin vagy épp a hivatalos Microsoft-os Windows 10 Media Creation Tool.

Az alábbiakban a Windows-ból egyszerűen használható YUMI (Your Universal Multiboot Installer) működését mutatom be röviden.

A program többre képes, minthogy egy USB meghajtót előkészítsen egy Windows vagy Linux telepítőnek. Lehetőség van vele sokféle operációs rendszert/telepítőt rámásolni egy USB meghajtóra. A támogatott rendszerek között megtalálhatók az ismert asztali operációs rendszerek, diagnosztikai eszközök, víruskeresők, penetrációs teszt eszközök vagy éppen az anonimitást elősegítő rendszerek.

A program portable módon működik, azaz telepíteni sem kell, elég futtatni.

YUMI kezelőfelülete

A YUMI kezelőfelülete

  • Első lépésben (Step 1) ki kell választani a legördülő listából egy pendrive-ot, amiből svájci bicskát szeretnél varázsolni.
  • A következő lépésben (Step 2) szintén egy legördülő listában találod a sok-sok támogatott operációs rendszert. A legtöbb esetben miután kijelölted azt, amire szükséged van, úgy a program jobb oldalon egy linkkel segít, amivel a gyártó weboldalára navigál, ahonnan letöltheted a szükséges telepítő fájlt.
  • A harmadik lépésben (Step 3) már csak tallóznod kell a letöltött fájlt és indulhat is a telepítés.

Ha kész a pendrive, akkor jöhet a számítógép újraindítása és az USB-s eszközről való bootolás. Ekkor egy menüből tudod kiválasztani a futtatandó operációs rendszert, majd indulhat is a telepítési folyamat.

A YUMI boot menüje

A YUMI boot menüje (forrás: www.pendrivelinux.com)

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek