Virustotal logo << VISSZA

Online vírusvizsgálat 70 víruskeresővel

Mivel 100%-os biztonságot nyújtó víruskereső nem létezik, néha jól jöhet egy olyan eszköz, amivel pluszban tesztelhetsz egy letöltött fájlt vagy honlapot, mielőtt megnyitnád/meglátogatnád azt. Ha nem használsz vírusirtót, akkor még inkább hasznos lehet az alábbiakban bemutatott eszköz. Azonban ez nem nyújt valós idejű védelmet, úgyhogy a telepített vírusirtó használata továbbra is rendkívül fontos.

Virustotal

A Virustotal egy online víruskereső-gyűjtő és weboldal-ellenőrző honlap, ami jelenleg kb. 70 víruskeresővel dolgozik. Azaz ha feltöltesz egy megvizsgálni kívánt fájlt, akkor nem csak egy, hanem másik 70 vírusirtó is teszteli. Ez igaz az URL címre (weblap cím) is, azt is meg tudja vizsgálni, hogy található-e rajta valami nemkívánatos tartalom.

A használata nagyon egyszerű. A honlap meglátogatásakor a fájl ellenőrző felületre érkezel, ahova át is húzhatod a megvizsgálni kívánt fájl, vagy tallózással megkeresheted a számítógépedről.

Ha weboldalt akarsz vizsgálni, akkor az URL-re kell kattintani, majd illesztheted is be a vizsgálandó honlap címét.

Virustotal

Virustotal vizsgálat összegzése

Előfordulhat, hogy felemás végeredményt kapsz, tehát nem feltétlenül "értenek egyet" a víruskeresők. Ilyenkor sajnos neked kell döntened arról, hogy megbízhatónak találod-e a vizsgált állományt/weboldalt vagy nem.

A weboldalak vizsgálatához telepíthetsz a böngészőbe egy kiegészítőt is, így ha egy linkre jobb gombbal kattintasz, akkor a menüből azonnal elindíthatsz egy vizsgálatot.

Konklúzió

Sok esetben nagyon hasznos ez az ingyenes szolgáltatás, de az informatikai eszközökre telepített vírusirtókat nem tudja helyettesíteni! Csupán egy plusz ellenőrzést tud biztosítani a számodra. Érdemes megjegyezni, hogy a Virustotal-on található víruskereső motorok nem pontosan ugyanolyan beállításokkal és védelmi eszközökkel tudják ellenőrizni a fájlokat, mint a számítógépre feltelepített változatuk. Emiatt bizonyos esetekben fals eredményt produkálhatnak a kereskedelmi forgalomban elérhető verzióiktól.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek