Megszűnik a Windows 7 támogatása << VISSZA

Megszűnik a Windows 7 támogatása

A Windows 7 lassan 10 éve, 2009. októberében jelent meg, amikor a Microsoft 10 éves terméktámogatási időt tűzött ki céljául. Hamarosan itt a vége, a Windows 7 támogatása 2020. január 14-én fog megszűnni. Ezt követően nem lesz elérhető a rendszerhez műszaki támogatás, szoftverfrissítés, valamint a biztonsági frissítések és javítások is hiányozni fognak. Ez azért fog gondot okozni, mert a rendszer sokkal sebezhetőbb lesz egy rosszindulatú szoftver vagy célzott támadás ellen.

Gondoljunk csak vissza a WannaCry zsarolóvírus támadására: 2017-ben mindössze 1 nap alatt sikerült megfertőznie 230 000 számítógépet egy biztonsági hibát kihasználva.

Hogyan lehetne megelőzni a problémákat?


Frissítés új operációs rendszerre

Az első megoldási lehetőség a Windows 7 frissítése Windows 10-re vagy egyéb modern, hosszabb ideig támogatott operációs rendszerre. Ez a lépés rövid időn belül egy hosszú távon biztonságos megoldáshoz vezet egy egyszeri frissítési költség mellett. A Windows 10 egyre inkább teret hódít az operációs rendszerek piacán és folyamatosan visszaszorítja a Windows 7-et. A következő néhány hónapban valószínűleg tovább csökken majd a Windows 7-et használók száma, azonban még évek múltán is sok eszközön megtalálható lesz. Éppúgy, mint a már 2014 óta nem támogatott Windows XP, ami mindmáig rengeteg számítógépen fut.

Az alábbi grafikon mutatja a Windows 7, Windwos 10 és a többi operációs rendszer eloszlását az elmúlt 3 évből.

(Adatok forrása: netmarketshare.com)

Kiterjesztett támogatás vásárlása

Élni lehet egy alternatív, ideiglenes megoldással is. A Microsoft kiterjesztett támogatási időszakot biztosít egészen 2023. januárig, azonban ennek meg kell fizetni az árát. Kezdetben úgy tűnt, hogy ez a kiskapu csak a mennyiségi licenszet használó vállalatok Windows 7 Professional és Enterprise verzióihoz lesz elérhető. Nemrég azonban a Microsoft közöle, hogy a kisebb méretű vállalkozások számára is elérhetővé teszi a Windows 7 Extended Security Updates (ESU) konstrukciót, azonban az árlista még nem teljes.

Jelenleg csak a mennyiségi licenszet használó vállalatoknak szánt csomagok vannak beárazva, melyek éves szinten az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1. év (2021. januárig): Windows 7 Pro 50$/eszköz, Windows E3 25$/eszköz, Windows E5 ingyenes
  • 2. év (2022. januárig): Windows 7 Pro 100$/eszköz, Windows E3 és E5 50$/eszköz
  • 3. év (2023. januárig): Windows 7 Pro 200$/eszköz, Windows E3 és E5 100$/eszköz

Jól látható, hogy adott esetben a frissítés halogatása akár több, mint 100 000 forintos (350$) plusz költséggel járhat számítógépenként a 3 év alatt.

Konklúzió

A Windows 7 cserére érett. Ezzel a nagyvállalatok is tisztában vannak, azonban bizonyos környezetben nehezen frissíthető a Windows, mivel kompatibilitási problémák merülhetnek fel a speciális alkalmazások és eszközök használata miatt. Emiatt is alkalmazható a kiterjesztett támogatás, de ez csak egy költséges időhúzás. A hosszú távú megoldást az operációs rendszer teljes frissítése adja. Nem érdemes halogatni, mielőbb célszerű megtervezni a frissítés teljes menetét és el kell kezdeni a végrehajtását. Vegye fel velem a kapcsolatot, amennyiben a frissítéshez szakértői segítségre van szüksége.

(Borítókép: www.365tech.ca)

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek