Hogyan ellenőrizhető, hogy már meghekkeltek-e? << VISSZA

Hogyan ellenőrizhető, hogy már meghekkeltek-e?

Adatszivárgásokról rendszeresen lehet hallani, hiszen a hekkerek folyamatosan próbálnak hozzáférni bizalmas adatokhoz, és ez sajnos néha sikerül is nekik. Ha sikerül megkaparintaniuk sok-sok e-mail címet és a hozzájuk tartozó jelszavakat, akkor máris megkezdhetik a támadást más szolgáltatók rendszerébe is, hiszen sokan hanyag módon ugyanazokat a bejelentkezési adatot használják minden fiókjukhoz.

Hogyan szerezhetsz tudomást egy-egy ilyen adatszivárgásról?

Have I Been Pwned

A Have I Been Pwned egy ingyenes szolgáltatás, ami összegyűjti az összes nyilvánosságra került adatszivárgáshoz tartozó információt. Az adatbázisukban tárolják a kompromittálódott e-mail címeket és jelszavakat. Lehetőséged van rákeresni az általad használt e-mail címekre valamint jelszavakra, és amennyiben valamelyik adat már egyszer kiszivárgott, arról részletes tájékoztatást kaphatsz. Így ellenőrizheted, hogy a hekkerek ismerhetik-e az általad használt bejelentkezési adatokat.

Have I Been Pwned

Ellenőrzés eredménye

Ha Te is érintett voltál egy adatszivárgás kapcsán, akkor célszerű lecserélned az ott használt jelszavadat, valamint, ha máshol is használtad ugyanazt a jelszót, akkor a többi helyen is.

Konklúzió

Érdemes feliratkozni az oldalra, így ha a jövőben az oldal adatbázisába bekerül egy e-mail címed, arról azonnal tájékoztatást fogsz kapni. Továbbá ajánlott a minőségi jelszavak használata és a kétfaktoros hitelesítés alkalmazása is.

(Borítókép: haveibeenpwned.com)

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek