Számítógép biztonság 3 << VISSZA

Biztonságos számítógép-használat
(3. rész)

A cikksorozat második részében olvashattál néhány tippet ahhoz, hogyan teheted még biztonságosabbá a számítógépes rendszeredet. Ebben a záró bejegyzésben olyan extrém számítógép-használati dolgokról olvashatsz, amiket általában csak a biztonság iránt megrögzötten ragaszkodó, már-már paranoid felhasználók alkalmaznak. 😉

1. Mikrofon és webkamera

megfigyelés A korszerű védelmi szoftverek rendelkeznek webkamera és mikrofon védelemmel, azaz letiltják az illetéktelen hozzáféréseket ezekhez az eszközökhöz. Ha ez a biztonság kevés számodra vagy nem bízol a védelmi szoftver képességeiben, akkor nincs más út, minthogy fizikálisan blokkold ezen eszközök használatát. Szóba jöhet például webkamera-takaró, de a legbiztosabb, ha megszünteted az eszközök fizikai kapcsolatát az alaplappal. Ha szükséges, akkor úgyis újra csatlakoztatható, nemde?

2. Biztonságos jelszóbevitel

jelszóbevitel Érzékeny adatot sokféleképpen lehet lopni, az egyik megoldás a vizuális megfigyelés. Érdemes a jelszavak beírása közben figyelni rá, hogy más ne láthassa, hogy mit gépelsz éppen. A monitor védelméhez jó kiegészítő egy betekintésvédő fólia használata, de az ujjaid mozgása továbbra is követhető. Sebaj, mert erre is van megoldás, csak teríts egy takarót a fejedre, ami egyben a klaviatúrát is eltakarja, ahogy Edward Snowden is csinálja. Ha a 100%-os védelem a cél, akkor még bömböltess mellé valami random zenét is, nehogy a billentyűk koppanása áruljon el.

3. Kensington-zár és lakat

kensington-zár és lakat Bizonyos helyzetekben és helyeken a Kensington-zár nagyon jó védelmet nyújt, például a valahová kihelyezett eszközöknél. De ezzel is túlzásba lehet esni, ha indokolatlanul cipeled a Kensington-zárat mindenhova magaddal és használod is, ahol csak falból kilógó csövet találsz. A számítógépházak lakattal való lezárása szintén praktikus megoldás olyan helyen, ahol kontrollálatlanul sok ember hozzáférhet a géphez. Azonban nem árt mérlegelni, hogy a nappalidban lévő PC-t is érdemes-e lezárni?

4. Eszközök áramtalanítása

áramtalanítás Meglehetősen erős védelemmel bír az az eszköz, amit kikapcsolsz. Ebből következik, hogy ha nem használsz egy eszközt, akkor kapcsold ki, legyen az egy laptop, router vagy "okos" klíma. Persze így még nem tökéletes a védelem, hiszen a legtöbb eszköz kikapcsolt állapotban is erősen korlátozottan, de működik. Úgyhogy aki tutira akar menni, az áramtalanítja, de legalább a hálózati kapcsolatát megszüntetni, nehogy egy támadó fel tudja ébreszteni hálózaton keresztül, vagy az Intel AMT (Active Management Technology) segítségével babrálhasson az eszközön.

5. Virtuális gép a védelemhez

virtuális gép Az interneten számtalan nemkívánatos tartalom található, aminek a célja, hogy valahogy bejusson a számítógépes rendszeredbe. Nagyon sok támadás a böngészőket veszi célba, és ha nem kellően naprakész a védelmi rendszered, akkor sajnos sikerrel járhatnak. De ha mindig egy elszeparált virtuális gépet használsz az internetezéshez, akkor nincs gond, az alaprendszered sértetlen marad. Sőt, az email-ezéshez használhatsz egy másikat is, biztos, ami biztos! 🙂

Konklúzió

Ezen tippek nagy része nyilván túlzó és túlságosan megnehezíti a mindennapos számítógépes rendszerek használatát, azonban rávilágíthat arra, hogy a tökéletes biztonságnak ára van. A biztonság nem csak pénzbe kerül, hanem valamelyest a kényelemről is le kell mondanod. Bizonyára egyszerűbb és gyorsabb jelszó nélkül használni egy számítógépet, de biztonsági oldalról nézve nem igazán ajánlott. Az informatikai biztonság területén törekedni kell arra, hogy megtaláld a kényelmes, de biztonságosan működő rendszerekhez vezető aranyközéputat.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek