Számítógép biztonság 1 << VISSZA

Biztonságos számítógép-használat
(1. rész)

A számítógépek és informatikai rendszerek feltöréséről és megfertőzéséről sokszor hallani. 100%-os védelem az informatikában sajnos nem igazán létezik, de érdemes törekedni a minél magasabb fokú védelemre. Az alábbiakban 5 fontos védelmi intézkedést olvashatsz, amik alkalmazásával emelheted a számítógéped ellenálló képességét egy támadás esetén.

1. Vírusirtó

vírus Valószínűleg nem szeretnél a számítógépeden vírust, kémprogramot, trójait és hasonló ártalmas programot látni. Ezek elkerüléséhez az egyik legfontosabb, hogy mindig használj vírusirtót. A régi és lassú gépek esetén is érdemes a használatuk, hiába lesz még lassabb a gép működése. Ha egy vagy akár több rosszindulatú program megfertőzi az eszközt, akkor majd azok lassíthatják a gépet, nem pedig a vírusirtó. Az utóbbi szerintem még mindig jobb.

2. Tűzfal

tűzfal Manapság szinte minden számítógép hálózatra csatlakozik. A hálózati fenyegetettségek ellen a tűzfalak nyújtanak hatékony védelmet. A tűzfal használatával ellenőrizetté válik a hálózati forgalmad, a gépedhez történő nemkívánatos kapcsolódási kísérletek letiltásra kerülnek. Minden hálózati berendezésen ajánlott a használata.

3. Rendszeres frissítés

frissítés Gyakran előfordul, hogy egy-egy program sebezhetővé válik, azaz bizonyos körülmények között egy támadó kihasználhatja egy gyenge pontját. Az ilyesfajta támadásoknak sok kimenetele lehet, pl. ártalmas program futtatása a számítógépen vagy éppen adatszivárgás. Ezek megelőzése érdekében fontos rendszeresen frissíteni az operációs rendszert, a programokat és a BIOS/UEFI-t.

4. Biztonsági mentés

biztonsági mentés Rendszeres időközönként érdemes biztonsági mentést készíteni a legfontosabb fájlokról és a mentést biztonságos helyen tárolni. Bármennyire is törekszik valaki a tökéletes védelemre, előfordulhat, hogy mégis rést talál egy támadó a pajzson. Ha bekövetkezik a baj, de van biztonsági mentésed, akkor legalább biztosan nem ér nagy mértékű adatvesztés.

5. Jelszó használata

jelszó Sokan jelszó nélkül használják a számítógépüket, azonban így súlyos fenyegetettségnek teszik ki magukat és az adataikat. Amikor valaki hozzáfér a számítógéphez, akkor könnyedén elér rajta mindent, könnyűszerrel átveheti kontrollt a teljes gép felett. Fontos a megfelelő jelszavak használata és időként a cseréjük.

Konklúzió

Ezek eléggé általános, de nagyon fontos védelmi intézkedések, amiket folyamatosan szem előtt kell tartani és amikkel foglalkozni kell. Ezek alkalmazása minden esetben erősen ajánlott. A következő bejegyzésben néhány "passzívabb" védelmi intézkedésről lesz szó, ami nem igényel olyan folyamatos felügyeletet, mint a most bemutatottak.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek