Biztonságos adattörlés << VISSZA

Biztonságos adattörlés

Ha egy fájlt letöltesz az internetről vagy átmásolsz egy pendrive-ra, az sokszor percekig is eltarthat. Azonban amikor letörlöd, akkor egy szempillantás alatt törlődik. De vajon miért ilyen gyors művelet a törlés, miért nem tart az is percekig? Amikor törölsz valamit, akkor általában a lomtárban köt ki és ilyenkor a lomtárból néhány kattintással még visszaállítható marad a fájl.

Ha a lomtárból is törlöd a fájlt, akkor a rendszer csupán megjelöli a fájl által használt tárterületet, hogy az újra szabadon felhasználható, de valójában nem törli.

Ebből adódik, hogy a törölt fájl érintetlenül továbbra is ott marad az eszközön, csak éppen egy kicsit nehezebben hozzáférhető módon. Vannak speciális programok, amik az ilyen fájlokat meg tudják keresni és visszaállítani. Viszont amikor az a cél, hogy ténylegesen semmisíts meg egy érzékeny információt tartalmazó dokumentumot, akkor nem a megszokott törlési módot kell alkalmaznod.
Sok olyan program létezik, amik az adatok törlését úgy végzik, hogy azt többé ne lehessen visszaállítani. Ezen programok különböző módon, akár egymás után többször is felülírják a törlendő lemezterületet. Egy szakszerűen elvégzett törlési folyamat után lehetetlen visszanyerni az eredeti adatot.

Adattörlés HDD-n, pendrive-on és SD kártyán

Az Eraser egy Windows-alapú ingyenes alkalmazás, amivel egyszerűen törölhető egy fájl, mappa vagy akár egy teljes partíció is. Parancssorból is meghívható, így ütemezett törléshez is jól használható.

Eraser

Eraser

Adattörlés SSD-n

Az SSD teljesen más elven működik, mint a korábban említett eszközök, így ezeken az adattörlés is más. A HDD-k kapcsán nincs szó TRIM-ről, tartalék tárterületről stb. A adattörléshez ajánlott az SSD gyártója által fejlesztett célszoftvert használni, hogy maradéktalanul törlődhessen minden adat.

Konklúzió

Amennyiben érzékeny személyes- vagy céges adatot akarsz megsemmisíteni, akkor mindenképpen érdemes valamilyen felülírásos törlést támogató programot használnod. De a legfontosabb, hogy mielőtt eladnál egy adathordozót, minden esetben visszaállíthatatlanul töröld a teljes tartalmát, hogy később ne érhessenek váratlan meglepetések.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek