NAS << VISSZA

A NAS előnyei az otthonodban

A NAS a Network Attached Storage rövidítése, azaz hálózati adattároló. A nevéből következik, hogy a fő feladata az adattárolás továbbá sok más szolgáltatás biztosítása a hálózaton keresztül. Számos gyártó rengeteg variánssal érhető el a piacon, a legegyszerűbb otthoni felhasználásra szánt eszköztől a kisebb irodákat megcélzón át egészen a komplex, nagy méretű adattárakig. A funkciói nem csak az otthonodban, hanem szükség szerint akár távolról is elérhetők és használhatók az interneten keresztül.

De mik is azok a főbb képességek, amik miatt érdemes egy efféle eszközt használnod az otthonodban?

Adattárolás

Ideális esetben jóval nagyobb tárhellyel rendelkezik, mint a számítógéped, laptopod vagy a mobiltelefonod. Így nem kell többé azon gondolkodnod, hogy hol tárold a dokumentumokat, képeket, zenéket, videókat és az egyéb adataidat. Igény szerint beállíthatsz redundáns adattárolást, ezáltal minden adatod automatikusan két háttértárra kerül mentésre. Ha az egyik háttértár meghibásodik, akkor is épségben elérhető marad a másikon az összes fontos adatod. Ellentétben azzal az esettel, ha a dokumentumaidat csak egy helyen tárolod, például a számítógéped merevlemezén.

Adatmozgatás

Használhatod a beépített letöltő alkalmazást, így a letöltött adatok közvetlenül a NAS-ra kerülnek; legyen szó torrent, FTP vagy HTTP-alapú letöltésről. Továbbá szükség szerint a többi informatikai eszközödről is könnyűszerrel átmásolhatod a fontos adataidat.

A NAS-on tárolt fájlokat elérheted a mobiltelefonon, tableten, TV-n, számítógépen stb. Bárhol is vagy éppen a világban, mindig csatlakozhatsz a hálózati adattárolódhoz, hogy hozzáférj az adataidhoz. Androidra és iOS-re is elérhetőek különböző multimédiás applikációk, külön-külön a zene lejátszáshoz, képnézegetéshez, videó lejátszáshoz stb. A NAS-on lévő zenéket lejátszhatod a telefonodon, a képeket megtekintheted a tableten, a filmeket pedig lejátszhatod a TV-den.

Biztonsági mentés

Az adataidról automatizáltan készíthetsz biztonsági mentést a hálózati adattárolóra. Lehetőséged van a számítógépeden bizonyos mappákat kijelölni, így azok tartalmáról mindig lesz egy biztonsági másolatod. Vagy éppen beállíthatod, hogy a mobiloddal készített képek Wi-Fi hálózaton keresztül szinkronizálódjanak a NAS-ra, úgyhogy ha elvesztenéd a telefonodat, akkor is biztonságban tudhatod a képeidet.

Konklúzió

A teljesség igénye nélkül, röviden ismertetett funkciók kényelmet hozhatnak a mindennapjaidba és megnyugvást az adataid tárolását illetően. Egy felhő alapú tárhelyszolgáltatóval ellentétben egy NAS használatával nem kell kiadnod a bizalmas adataidat, dokumentumaidat egy cégnek sem és nincs szükség havidíj fizetésére sem. A NAS-on tárolt adatok hozzáférése szigorúan szabályozható, így mindig pontosan tudhatod, hogy ki és mihez férhet hozzá. Ha egy jól működő multimédiás központot szeretnél kialakítani az otthonodban, akkor a NAS használata egy jó választás lehet a számodra.

Ha kíváncsi vagy a NAS-ok webes kezelőfelületére és beállítási lehetőségeikre, akkor az alábbi linkekkel eléred két neves NAS-gyártó demó felületét:

(Borítókép: www.windowscentral.com)

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek