4 tipp, ha kevés a szabad hely a gépeden << VISSZA

4 tipp, ha kevés a szabad hely a gépeden

Alkalmanként előfordul, hogy fogytán van a szabad hely a számítógépünkben, vagy rosszabb esetben teljesen el is fogy. Ekkor kezdődhet a kutakodás és takarítás a gépen. Néhány tipp, hogy mit érdemes ellenőrizni és elvégezni ilyen esetben.

1. Programok törlése

Egy régóta használt gépen általában sok program található, amik mind foglalják a helyet. Mindig találni ezek között olyat, amit már rég nem használtál és a továbbiakban sincs rá szükséged. Úgyhogy kezdődhet is a programok törlése. Ennek további előnye, hogy így még az operációs rendszer teljesítményén is javíthatsz egy cseppet.

Programok eltávolítása vagy módosítása

Programok eltávolítása vagy módosítása

2. Windows-os Lemezkarbantartó futtatása

Nyisd meg a Start menüt, majd írd be, hogy Lemezkarbantartó. Ez a beépített program megkeresi a felesleges fájlokat és megmutatja, hogy azok törlésével mennyi helyet tudnál felszabadítani. Minden típushoz egy leírást is kapsz, hogy tudd, mi az amit törlésre jelölsz ki.

Ha a Rendszerfájlok törlése gombra kattintasz, akkor további fájl csoportok jelenhetnek meg, amik kiválasztásával néha jelentős adatmennyiség szabadítható fel (pl. korábbi Windows telepítéshez tartozó fájlok).

Lemezkarbantartó

Beépített Windows-os Lemezkarbantartó

3. Célszoftver a takarításhoz

Sok rendszerkarbantartó program található az interneten, amik arra szolgálnak, hogy "tisztogassák" a rendszert. A segítségükkel könnyen kilistázhatóak a felesleges fájlok, programok és eltávolíthatóak. Ezek közül talán a legismertebb a CCleaner, aminek a fizetős mellett ingyenesen elérhető verziója is van. További hasznos komponense a duplikált fájlokat kereső modul, amivel szintén hasznos információt kaphatsz a felesleges fájlokról. Egyebek mellett még biztonságos adattörlést támogató modullal is rendelkezik, ha érzékeny adatot akarsz törölni.

CCleaner kezelőfelülete

CCleaner kezelőfelülete

4. Amikre egyik program sem képes

Ha szétszórva tárolsz egy csomó telepítőfájlt, image fájlt, képet, dokumentumot és még ki tudja mit, azokról nem fogja megállapítani egy program sem, hogy számodra már feleslegesek. Ilyenkor neked kellene végigpásztázni a teljes háttértárat, hogy milyen szemetet tárolsz rajta, de ez túl sok időbe telne. Szerencsére erre is van segítség. A WinDirStat képes feltérképezni egy egész meghajtó tartalmát és megmutatja, hogy melyik mappáid vannak "túlságosan tele". Így hamar rábukkanhatsz az elfelejtett, de nagy állományokat tartalmazó felesleges mappákra. A program vizuálisan is megjeleníti (téglalapokkal szemléltetve) a nagy méretű fájlokat, így könnyen beazonosíthatod őket, sőt fájltípus alapján is mutatja a keresés eredményét.

WinDirStat kezelőfelülete

WinDirStat kezelőfelülete

Konklúzió

Érdemes arra odafigyelni, hogy teljesen sose fogyjon el a szabad lemezterület, mivel ilyen eseteben kritikus állapotba kerülhet a rendszered. Mielőtt bekövetkezne a baj, célszerű tisztogatni, bővíteni a számítógépet, előfizetni egy felhős tárhelyre vagy beszerezni egy NAS-t.

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek