3 tipp a jelszavakhoz << VISSZA

3 tipp a jelszavakhoz

Néha mindenkinek meggyűlik a baja a jelszavakkal. Főleg akkor, ha próbálunk arra törekedni, amit általában hallani szoktunk arról, hogy hogyan kell egy jó jelszót létrehozni: tartalmazzon kis- és nagybetűt, számot, speciális karaktert, azonban ne tartalmazzon értelmes szavakat, valamint legyen minél hosszabb. Ez eddig még talán teljesíthető is lenne, de fontos, hogy minden regisztrációnál egy új jelszót találjunk ki. De vajon ki az, aki képes több tíz hasonló (azaz inkább teljesen más) kombinációt észben tartani, olyan jelszóból, mint ez:

vE%4v?fFk8!P

Úgy gondolom, hogy nem túl sokan. A legfontosabb egy jelszó esetében, hogy egyedi legyen, azaz valószínűsíthetően más ne használja és Te is egy jelszót csak egy helyen használj.
Lássunk hát 3 tippet, ami megoldhatja ezeket a problémákat:

1. Jelmondat használata

A jelmondat lényegében egy hosszú jelszó. Nagy előnye a megszokott jelszavakhoz képest, hogy próbálgatással kitalálni nagyon nehéz, hiszen túl sok időt vesz igénybe, amíg egy 30-40 karakteres jelmondat/jelszó minden lehetséges kombinációját "kipróbálgatja" egy gép. Szokás ajánlani, hogy gondolj a kedvenc versed egyik versszakára és használd annak az első két sorát, mint jelszó. Ezzel viszont a jelszó egyediségét vesztheted el. Sokkal jobb, ha Te magad találsz ki valamit, akár valami értelmetlen hülyeséget, ami másnak úgysem jut az eszébe, például: száz piros pingvin egy barlangban napozik. Ilyen zagyvaságot jó eséllyel más nem fog kitalálni, így máris készen van a jelmondat alapja. Egy kicsit variálj rajta, például tegyél bele számot, speciális kartert és nagy betűt:

100PirosPingvin1BarlangbanNapozik!:)

Elkészült a jelmondatod.

2. Jelszavak egyedisége

Ha mindenhol ugyanazt a jelszót használod és az kiszivárog, akkor azonnal az összes fiókod fenyegetetté válik. Ezért célszerű mindenhol más-más jelszót használni. Ezt egy egyszerű logika alapján megteheted, amivel máris növelheted a fiókjaid biztonságát. Elég, ha kitalálsz egy erős jelszót, amit alapnak fogsz használni, majd ahhoz valamit hozzáfűzöl. Hozzáfűzheted az elejéhez/közepéhez/végéhez, ami éppen eszedbe jut a cégről, ahol regisztrálsz, vagy a cég nevének kezdő-/utolsó betűjét stb. Például legyen az "erős" jelszavad ABCD1234 és a Facebook-hoz szeretnél egy új jelszót létrehozni, akkor valami ilyesmik jöhetnek szóba:

ABCD1234közösség
ABCDkék1234
FaceABCD1234
ABCD1234booK

3. Jelszószéfek

A jelszószéfek vagy jelszókezelők olyan programok, amik védett módon tárolják az összes felhasználónevedet és jelszavadat. Ha ilyet használsz, akkor többé nem kell jelszó-emlékeztetőt kérned vagy éppen azon gondolkozni, hogy milyen felhasználónevet adtál meg a regisztráció folyamán, de a legfontosabb, hogy nem kell cetliken keresgélned a jelszavaidat. Azonban egy jelszót itt is ismerned kell, amivel feloldod a program védelmét és hozzáférsz a korábban elmentett adataidhoz. Viszont ez csak egy jelszó! Az ilyen fajta alkalmazások abban is tudnak segíteni, hogy kitaláljanak helyetted jelszavakat, így többé ezzel sem kell foglalkoznod.

Konklúzió

Ha Neked is voltak már gondjaid a jelszavakkal, akkor a legjobb megoldás egy jelszószéf használata. A mester jelszó kiválasztásakor törekedj egy egyedi jelmondat létrehozására. Ezek alkalmazásával máris sikerül megerősítened az elsődleges védvonaladat az informatika világában.
Néhány ismertebb jelszószéf:

LastPass
KeePass
1Password

Amennyiben Önnek vagy a vállalatának informatikai támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

<< VISSZA

Legolvasottabb cikkek